Az Arconic magyarországi tevékenysége

Az Arconic csaknem három évtizeddel ezelőtt kezdte meg működését Magyarországon, Székesfehérváron. A vállalat napjainkban Európa egyik vezető alumínium hengerművét üzemelteti, amely megfelel a legmagasabb minőségi követelményeknek, és termékek széles körét kínálja az ipari és szállítmányozási piacok számára.

Fontos mérföldkövek a cég életében

1941: A Székesfehérvári Könnyűfémmű megalapítása (vegyesvállalat a német Dürener Metallwerke céggel) 

1962-1969: Szovjet technológián alapuló első nagyszabású fejlesztés (a kapacitás tízszeresére növelése)

1978-1983: A második nagyszabású beruházás, korszerű berendezések beüzemelése és a kapacitás körülbelül 50%-os növelése

1993: Az Alcoa 50,1%-os részesedést szerez a Könnyűfémműben és megkezdi a vállalat átalakítását

1996: Az Alcoa 100%-os tulajdonrészt szerez a Köfémben

2004-2007: Az autóipari termékek bővítését célzó beruházások

2016: Az Alcoa Inc. két vállalattá (Alcoa és Arconic) történő szétválása, az Arconic-Köfém megalakulása

2020: Az Arconic két vállalattá (Arconic Corp. és Howmet Aerospace) történő szétválása, az Arconic Köfém Mill Products Hungary Kft. létrejött

2021: Ebben az évben ünnepeljük fennállásunk 80. évfordulóját, ahol kihegyezett hangsúlyt fektetünk partnereinkre, megerősítve az Arconic hírnevét, mint munkáltató és mint Magyarországon egyedülálló alumínium-feldolgozó gyár.

Az Arconic-Köfém mai helyzete

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a hengerműben, az öntödében és az üzleti támogató szervezeti egységekben kb. 800 főt foglalkoztat. A vállalat számos globális Arconic vállalkozás számára nyújt támogatást, és teljes mértékben a felelősségteljes, biztonságos működésre fókuszál, szoros együttműködésben az ügyfelekkel, beszállítókkal és a társadalmi közösséggel.

Az öntöde hengerelési tuskókat, kerek keresztmetszetű préstuskókat gyárt sajtolási és kovácsolási megmunkálásra, gyakorlatilag bármilyen típusú alumíniumötvözetből.

A hengermű a hengerelt termékek széles skáláját képes előállítani, többek között lemezeket, lapokat, szalagokat, tárcsákat, cseppmintás lemezeket és keményforrasztási termékeket a végfelhasználók széles köre számára. Fő piacaink az autóipar, az építőipar, a gépgyártás, a csomagolóipar, elektromos termékek, háztartási termékek gyártása és a szállítmányozási ágazatok.

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelő termékei több, mint 90%-át exportálja, főként Nyugat-európai országokba.

Nemrég az üzem elnyerte az ASI Performance Standard Aluminium Stewardship Initiative) alumínium fenntarthatósággal kapcsolatos tanúsítványát. Az Arconic-Köfém előnyben részesített stratégiai partner a legkülönfélébb piacokon működő ügyfelek számára, amely autóipari hasított tekercseket, ipari lemezeket, tekercseket, körlemezeket, bordás lemezeket és keményforrasztott lemezeket állít elő.

Minőségi, környezetvédelmi és energiagazdálkodási rendszereink

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. – és a vállalkozás jogelődjei – arra törekszenek, hogy üzleti folyamataink folyamatos javításával, a kockázatok és lehetőségek felmérésével, valamint az összes jogi és vevői követelményeknek való megfelelés biztosításával, teljes körű minőségirányítási rendszerünkkel összhangban növeljük az ügyfeleknek nyújtott értéket és elnyerjük elégedettségüket.

A vállalat minőségirányítási rendszerét 1992-ben az ISO 9001 szabvány szerint tanúsították. 2000 óta az Arconic-Köfém Hengerelt termékek üzletága és 2003 óta az Öntödei üzletága autóipari beszállítóként vannak minősítve.

Az Arconic-Köfém autóipari tanúsítványai:

2000                         QS-9000 és VDA 6.1

2002                         ISO/TS 16949:1999

2003                         ISO/TS 16949:2002

2010                         ISO/TS 16949:2009

2017                          IATF 16949:2016

Az autóipari tanúsítványokon kívül a Köfém öntödéje 2012-ben az AS9100 C szabvány szerint tanúsított repülőgépipari beszállító címet is elnyerte.

Az Arconic globális irányelveivel összhangban felelősségteljes és fenntartható módon működünk, kiemelten kezeljük a környezet védelmét, a fenntartható növekedést, valamint alkalmazottaink egészségét és biztonságát. Elkötelezettségünket jelzi, hogy környezetvédelmi és energiagazdálkodási rendszereink 2000-ben ISO 14001, 2015-ben ISO 50001 szerinti tanúsítványt nyertek el

Büszkék vagyunk arra, hogy folyamatosan fejlesztjük folyamatainkat, professzionális ügyfélszolgálatunkat és a legmodernebb laboratóriumi infrastruktúránkat, hogy javítsuk a minőséget és kielégítsük az ügyfeleink igényeit nagyon magas szinten, ugyanakkor növeljük a termelékenységet és a hatékonyságot.

Vállalati társadalmi felelősségvállalás – az Arconic és a helyi közösségek közötti kapcsolat

Az Arconic sokszínű kulturális, politikai és gazdasági környezetben működő globális vállalatként elkötelezett amellett, hogy üzleti tevékenységét felelősségteljes és etikus módon folytassa. A vállalat értékeit, céljait és közösségi beruházási terveit Székesfehérvár helyi közösségével megismertettük. Alkalmazottaink aktívan bekapcsolódnak az önkéntes munkába, hogy az Arconic és az Arconic Alapítvány nagylelkű támogatásával fejlesszék mind az üzem, mind a helyi közösség egészének általános környezetét.

Értékeink szerint működünk, és elkötelezettek vagyunk a fenntartható értékteremtés mellett vevőink, munkavállalóink, közösségeink és tulajdonosaink felé.

Az Arconic-Köfémnél mindent megteszünk azért, hogy a stratégiai, helyi non-profit partnereinket az Arconic Alapítványon keresztül támogassuk. Kapcsolatunk ezekkel a szervezetekkel segíti az elmaradott és történelmileg alulreprezentált csoportok integrálását, a gyártás területén való szakoktatást és képzést, támogatjuk a speciális közösségi igényeket kielégítő helyi kezdeményezéseket, és lehetővé tesszük a régióban a STEM (tudomány, technológia, mérnöki tudományok és matematika) területével kapcsolatos tevékenységek továbbfejlesztését. 2020-ban az Arconic Alapítvány mintegy 200 000 dollárt fektetett be Magyarországon.

Az Arconic-Köfém fejlődése
80 éves történelme során

A Köfém első gyárépületeit a jól ismert Magyar Menyhárd-Semsey csoport tervezte és építette fel, amely ipari örökségnek számít (MESE).

1993. január 1-jén az Alcoa 50,1%-os részesedést szerzett a Köfémben, és megkezdte a vállalat irányítását. A korábbi állami tulajdonú vállalat szerkezete, működése, finanszírozása, biztonsági, minőségbiztosítási és értékesítési szabványai jelentősen átalakultak annak érdekében, hogy a vállalat versenyképessé váljon, és megfeleljen a globális piaci kihívásoknak. A legtöbb berendezést újraterveztük, korszerűsítettük, és kiterjedt munkavállalói képzési programokat hajtottunk végre

Miután az Alcoa 1996-ban megvásárolta a magyar államtól a Köfém 100%-át, jelentős beruházások történtek a meglévő berendezések műszaki színvonalának és biztonságának javítása, valamint új berendezések (öntőegység, hőkezelő kemence, lemezgyártósorok), modern technológiák alkalmazása és a minőség javítása érdekében. Ennek eredményeként a vállalat képes volt jelentősen növelni a termelési volument, a hozamokat, rövidebb határidőket betartani, magasabb hozzáadott értékű termékeket értékesíteni, és magasabb éves nyereséget elérni, ezzel versenyelőnyhöz jutottunk számos, a nyugat-európai piacokon működő versenytársunkkal szemben.

A gyártás, a munkavállalói képzés, a munkabiztonság, az egészség és a környezetvédelem terén elért jelentős fejlődés és a beruházások vállalatunkat a magyar ipar egyik vezető, példaértékű vállalkozásává tették.

Az 1990-es évek végén a hengermű stratégiai iránya az autóipar felé fordult, a minőség, a mennyiség, a rugalmasság és a termékek egyre szélesebb köre tekintetében folyamatosan megfelel az autóipar követelményeinek. Az öntödébe és a hengerműbe történő jelentős összegű, 20 millió dolláros beruházással az öntöde sikeresen megkezdte a kovácsolt alumínium teherautó és autóbuszkerék termékek szigorú technológiai követelményeinek megfelelő tuskók gyártását. A hengermű a keményforrasztó hengerelt termékek speciális, magas szilíciumtartalmú ötvözeteinek nagytömegű gyártását kezdte meg, hogy megfeleljen az autóipar mennyiségi és minőségi igényeinek ezekből a különleges termékekből, amelyeket elsősorban hőcserélőkben és légkondicionálókban használnak fel.

A 2000-es évek elejére az Alcoa-Köfém az európai félkész alumíniumtermékek piacán az egyik legelismertebb vállalat lett. További fejlesztési projekteket hajtottunk végre a hengerműben, amely többek között a meleghengerműt, a hőkezelő kemencéket, tekercsvágó és a szalagcsomagoló gépsort érintette, valamint új hideghengerművet üzemeltünk be, hogy a piaci igények szerint olyan, minimum 0,05 mm vastagságú termékeket állíthassunk elő, amelyre még nem volt példa. A fejlesztések eredményeként jelentősen nőtt az autóipari részesedés és a vállalat nyereségtermelő képessége. A 2000-es évek első évtizedének végére a Köfém az Alcoa portfóliójának kulcsfontosságú elemévé vált.

2016-ban az Alcoa Inc. Alcoa Corporation-re és az Arconic Inc.-re vált ketté. A Köfém Arconic-Köfém néven, az Alcoa-Köfém jogutódjaként folytatta tevékenységét.

2020-ban az Arconic Inc. Arconic Corporation-re és a Howmet Aerospace-re történő szétválását követően az Arconic-Köfém hengerműje, öntödéje és az üzleti támogató szervezet az Arconic Corporation része maradt, a többi, korábban a Köfémhez tartozó szervezeti egységek pedig a Howmet Aerospace részévé váltak.

Kapcsolat

Székesfehérvári üzem - Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft.
Székesfehérvár
Verseci u. 1-15.
8000 MAGYARORSZÁG

Üzletágak: Hengerelt termékek
Termékek: 

  • Öntöde: Sajtolási és hengerlési tuskó
  • Síkhengerelt termékek: Tekercsek, lemezek, lapok, körlemezek, bordás lemezek, keményforrasztott lemezek az ipari és a szállítmányozási piacok számára